Asta theater

 

ASTA THEATER

opdrachtgever kunst centrum Heden
Opdracht;
Heden onderzoekt de mogelijkheid van een nieuwe beleving van beeldende kunst en van een nieuw type kunst-centrum (Heden Huis) dat nadrukkelijk de dialoog zoekt met de stad, haar dynamiek en haar inwoners.
Dit nieuwe kunstcentrum Heden Huis brengt alle activiteiten van de drie huidige locaties van Heden samen: verhuur en verkoop, presentaties, residenties, educatie en informatie.

Met Heden Huis wil Heden een hoog-stedelijke en laagdrempelige plek creëren waar de dynamiek van de stad tot diep in het gebouw door kan dringen, waar ruimte is voor het ongeplande en het onverwachte en waar uitwisseling en interactie mensen kan verbinden; met elkaar en met de stad.

Eindexamenkandidaten VT 4 ontwierpen een nieuw kunstcentrum voor Heden, waarbij zij zelf de locatie mochten bepalen in de binnenstad van Den Haag.

Keuze Locatie
Ik heb gekozen voor het oude Asta Theater aan het Spui. Dankzij de nu verborgen open ruimte achter het gebouw ontstond er een mogelijkheid om een nieuwe straat te creëren, waarmee ik de stad en Heden verbind.

Het oude theater is een herkenbaar stadsgezicht en heeft het een rijke historie welke ik wilde behouden.
In het ontwerp maak ik gebruik van en refereer ik terug aan de oude structuur van het Asta Theater.
Om Heden toegankelijker te maken heb ik het oude Atrium van het Asta Theater omgezet tot een openbaar plein dat als een stadsinterieur gaat fungeren.
Heden zal naast haar eigen klanten óók te maken krijgen met toevallige passanten en de bezoekers van het plein. Achter de nieuwe gevel bevindt zich de kunstroute van Heden.

Kaart van Nolli,  het principe van de stadskaart is in het zwart worden de straten en openbare pleinen getoond. Het Asta theater wordt in dit concept benaderd als openbaar plein

Foto's van het gebouw toen ik het aantrof in 2012

foto van de gevel van het oorspronkelijke theater