Over de studio

 

Studio Buijs

In 2014 heb ik, Melanie Buijs, na ruim twaalf jaar werkervaring deze studio opgezet. Studio Buijs onderscheidt zich door de persoonlijke betrokkenheid van mij naar de opdrachtgever en van mij naar de uitvoerende partijen. Elk project is uniek en vraagt daarom om een specifieke aanpak. De inbreng van de opdrachtgever en goede communicatie zijn hierbij belangrijk voor het tot stand brengen van een goed ontwerp. Naar wens neem ik de regie in handen, zowel op creatief, technisch als organisatorisch niveau. Dit betekent dat een ontwerp onder mijn leiding naar daadwerkelijke uitvoering vertaald kan worden. Ik heb een netwerk opgebouwd met betrouwbare bedrijven die indien gewenst ingezet kunnen worden.

Melanie Buijs

Van 2003-2007 heb ik de opleiding “manager wonen” op het Hout- en Meubileringscollege te Rotterdam gevolgd. Hier heb ik veel ervaring op gedaan met technisch tekenen, collages maken en inrichtingsadviezen. Tijdens mijn stages heb ik veel interieurplannen gemaakt, waaronder ook stofferingsadvies, kleuradvies en meubeladvies.

Na deze leerzame praktijkopleiding ben ik toegelaten aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) te ’s-Gravenhage voor de opleiding interieurarchitectuur en meubelontwerpen. Op de KABK heb ik me ontwikkeld tot een creatieve, onderzoekende en autonome ontwerper. Tijdens de opleiding heb ik geleerd me niet alleen te richten op de inrichting van een al bestaande ruimte, maar om de ruimtelijke condities van het pand (die bepalend zijn voor hoe wij onze leefomgeving ervaren) ook mee te nemen in het ontwerp. Ik heb hier een onderzoekende werkhouding ontwikkeld, waardoor ik op een open manier kijk naar het pand, de omgeving en de toekomstige gebruikers. Hiermee kan ik tot verrassende ideeën komen, die eventueel tot bouwkundige ingrepen leiden. Zulke ideeën zet ik om in een sterk concept, dat ik heb leren uitwerken tot in de kleinste details, van materiaalgebruik tot op maat gemaakt meubilair. De opleiding heb ik succesvol afgerond met een herbestemmingsplan van een oud theater.  Dit plan was genomineerd voor de afdelingsprijs. Dankzij deze prestatie kon ik na de opleiding direct aan de slag bij OIII architecten.

Tijdens het werk bij OIII-architecten heb ik mij ontwikkeld op het gebied van bouwkundige ingrepen, herstructurering en renovatie. Bij OIII-architecten en als zelfstandige heb ik veel geleerd op het gebied van communicatie met de opdrachtgevers en de uiteindelijke gebruikers. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel; ik houd graag alle touwtjes in handen en onderhoud alle contacten in een project. Ik heb hier ook gemerkt dat ik goed presteer onder druk en dat ik details niet uit het oog verlies. Dankzij deze eigenschappen en de opgedane contacten heb ik de kans gekregen en gegrepen om zelfstandig projecten op te pakken. Dit begon met een project voor Hoge School van Amsterdam en breidt zich langzaam uit naar zowel andere bedrijven als particuliere projecten. Elk project pak ik met veel enthousiasme aan!